SIKÇA SORULAN SORULAR

SSS, Sıkça Sorulan Soruların kısaltılmış şeklidir. Hukuki konularda ilk aşamada avukata sormak isteyeceğiniz soruları ve yanıtlarını içermektedir.

UYAP Vatandaş portaldan hakkınızda açılmış bir dava veya icra takibi olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

UYAP Vatandaş portaldan dava dosyasındaki tüm belgeler görülebilecektir. Ancak belgelerin takibi ve incelenmesi konusunda avukattan hukuki yardım almanız lehinize olacaktır.

Türk Hukuku’nda tarafların avukat ile temsil edilmesi gibi bir zorunluluk istisna haller dışında yoktur. Aksine taraf ehliyeti olan herkesin mahkemelerde kendisini temsil etme hakkı vardır. Dava veya icra dosyalarınızın bir hukuk profesyoneli tarafından takip edilmesi lehinize olacaktır. Ceza muhakemesinde vatandaşların kendisi için avukat tayin edilmesi isteme hakkı vardır. Bu durumun şüpheli veya sanığa hatırlatılması zorunludur. 18 yaşından küçükler ile cezasının üst sınırı 5 yıl ve üstü olan kişilerin soruşturma ve kovuşturmasında avukat bulunması zorunludur.

Avukata verilecek vekâleti genel ve özel yetkileri içerecek dava vekâleti olarak bilinmektedir. Vekâlet verecek kişi nüfus belgesi veya pasaportuyla birlikte eğer şirket yetkilisi ise şirket yetkisini gösterir belgesi ile noterliğe başvurması ve vekili olmasını istediği avukatın T.C. kimlik numarası, kayıtlı olduğu baro, sicil ve adresini bildirmesi gerekmektedir.

Vekâlet verilebilecek avukat sayısı konusunda mevzuatta bir sınırlama yoktur. Ceza muhakemesinde belirli suçlar için soruşturma ve kovuşturma aşamasında hukuki süreçte katılım aynı anda katılım sağlamaları konusunda sınırlama vardır.

Avukatlık mesleği bir serbest meslek faaliyetidir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 65’ inci maddesinde serbest meslek faaliyetinin tanımı; “Sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.” şeklindedir.


Avukatlar hukuk alanındaki bilgi ve tecrübelerini diğer insanların istifadesine sunarlar. Nasıl ki bir doktorun özel muayenehanesine gidildiğinde bir ücret ödemeniz gerekiyorsa avukat bürosuna gidip herhangi bir hukuki sorunla ilgili soru sorulduğunda veya vekâleten iş takibinde bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Avukata ücret ödenmesi aynı zamanda yasal bir zorunluluk olup avukatlık asgari ücret tarifesinde belirlenen değerler altında ücret sözleşmesi yapılması da yasaklanmıştır.

Avukata ödenecek ücretin kapsamı avukat ve vekil eden arasında yapılacak sözleşme ile belirlenebilir. Ancak bu konuda sözleşme yapılmamış ise verilen ücretin hangi işleri kapsadığı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenmiştir. Buna göre verilen ücret, sözleşmenin konusunu oluşturan işle ilgili kesin hüküm elde edilinceye kadar devam eden tüm iş ve işlemleri kapsamaktadır.

Sorularınız için mail adreslerini kullanabilirsiniz. Kısa ve basit sorularınıza yanıtlar en kısa sürede verilecektir. Ancak ayrıntılı bilgi istenilmesi halinde danışma, ücrete tabi bir danışma şekline dönüşeceğinden Avukatlık Asgari Ücret tarifesi ile Avukatlık Yasası ve Meslek Kuralları çerçevesinde size gerekli cevaplar verilecektir.

Genellikle telefonla danışma şeklinde bir uygulama olmamakla bir birlikte salt hukuki mütalaa gerektirmeyen sorularınıza kısa cevaplar verilebilmektedir. Ancak bu yolla alacağınız bilgiler hiçbir zaman karşılıklı görüşmeler ile size sunulacak bilgilerin yerini tutmayacaktır. Bu nedenle ve avukatlık bürolarının randevusuz çalışmamaları sebebiyle öncelikle irtibat kurduğunuz avukatlık bürosundan yüz yüze görüşmek üzere bir randevu talebinde bulunmaz yararınıza olmaktadır.